Skip to main content

workshop portraits @ fotoacademie in Amsterdam

In het tweede jaar van de Fotoacademie heb ik een masterclass Portret op Locatie bij Duco gevolgd. Vanaf het allereerste moment heeft Duco mij weten te boeien met al zijn kennis en ervaring die hij met zo veel bevlogenheid en enthousiasme deelt. Zijn lessen waren inhoudelijk rijk en vol. Ik ben dan ook gulzig zo veel mogelijk aan het opnemen geweest. Daarnaast was de sfeer, niet onbelangrijk, ook leuk en gezellig. Het enthousiasme waarmee Duco over fotografie, in de breedste zin, spreekt en mét je spreekt straalt direct op je af en motiveert daarbij enorm. Hij komt over als een open mens die zichzelf ook blijft bevragen en ontwikkelen en daar houd ik van. Duco is een zeer innemende, empathische en toegankelijke persoonlijkheid die ongelofelijk gul is in wat hij geeft, waarbij hij zich weet te onthouden van een (te snel) oordeel en positief, maar bovenal duidelijk communiceert. Met veel plezier heb ik van Duco mogen leren!

Gerjanne Dirksenstudent Fotoacademie, didactisch expert en schrijver van Breindidactiek

“Duco de Vries is een enorm bevlogen leraar. Tijdens zijn lessen op de Fotoacademie heb ik veel geleerd over de praktijk van portretfotografie. Vooral hoe je omgaat met de mensen die voor je lens staan, hoe je de omgeving kunt gebruiken om het beeld sterker te maken en dat je met elkaar een bepaalde magie creëert op de set, die je terugziet op de foto. Duco leert je dat fotografie draait om gevoel en energie, niet alleen om techniek. De opdrachten die hij geeft, zijn ook altijd bijzonder. Hij stimuleert je om uit je comfort zone te stappen en het beste uit jezelf te halen. Inmiddels ben ik zelf een ervaren fotograaf, maar ik merk dat ik veel van wat ik van hem heb geleerd nog altijd toepas. Ik had zijn lessen niet willen missen!”

Caroline Westdijkstudent Fotoacademie, inmiddels fotograaf, vooral redactioneel

“Duco is naast een goede fotograaf, een begenadigd docent. Altijd helder in zijn uitleg, zeer toegankelijk en kritisch. Maar altijd op zoek om een betere fotograaf van je te maken zowel technisch als op communicatief vlak. Ik heb veel van Duco geleerd, zaken die ik nog altijd toepas in mijn eigen fotografie. Kortom de docent en begeleider die je wilt, en bovenal een fijne vent om mee samen te werken!”

Ivo de Bruijnworkshop Portret op Locatie Fotoacademie, inmiddels fotograaf, vooral commercieel

Je was een verfrissing op de academie! Enthousiast, energiek en vernieuwend. Het belangrijkst voor mij was je gevoeligheid. Ik denk dat je als mens diepe gevoelens hebt die je ook toont in je fotografie en in je lesgeven. Dat maakte je een bijzondere leraar”.

Laura Bogaartstudent Fotoacademie

“Wat mij het meest is bijgebleven van de lessen Portret op Locatie fotografie van Duco is het eerst zoeken naar de persoon achter de foto, voordat je gaat fotograferen. (Wat zijn hobbies, waar houdt hij/zij van, wat heeft hij/zij afgelopen weekend gedaan) Zijn lessen gingen verder dan de academie, naar bijzondere locaties, met goed gekozen modellen. Tevens heeft hij mij geleerd dat wat model zelf een lelijke foto vindt, wel een goed portret kan zijn. “

Linda Groolstudent Fotoacademie, inmiddels fotograaf en vele expo’s met autonoom werk

“Ik weet dat je begon met je kwetsbaar opstellen door het laten zien van jouw eigen foto’s, goeie zet! Ik probeer ook altijd zo’n actie te doen omdat je dan mensen snel mee krijgt en laat zien dat er geen hiërarchisch verschil is. Je verhalen waren boeiend. Je kon goed uitleggen waarom een foto waarde heeft of niet. De tip licht op donker en donker op licht is me altijd bijgebleven.”

Jarg Woldhuisstudent Fotoacademie

“Jouw workshops waren voor mij de sleutel voor het werk dat ik nu maak: backstagedocumentair- en portretfotografie in de muziekwereld. Wat mij vooral is bijgebleven is dat jouw benadering vooral is gericht op de interactie tussen ‘model’ en fotograaf. Dat was nieuw voor mij. Het creëren van een situatie waarbij de gefotografeerde zich op zijn gemak voelt kreeg van jou veel aandacht. Een fotosessie wordt daardoor een mooie ontmoeting tussen twee mensen. Dat met name houd ik iedere keer in gedachte als ik weer eens op pad ga naar een voor mij onbekende muzikant en ik me zorgen maak of het dit keer ook weer gaat lukken. Een ander ding is het gebruik van licht. Dat je ipv het gebruik van studiolicht ook kunt kijken wat je kunt doen met het licht dat beschikbaar is. Soms kom je juist door dit licht tot een verrassend beeld.”

Han Erneststudent Fotoacademie, inmiddels fotograaf en ondersnemerscoach voor ontwerpers